Sent to you by گریلا via Google Reader:
محبوبه شعاع / رادیو کوچه
دوازدهم فوریه برابر با سالروز درگذشت «ایمانوئل کانت» فیلسوف آلمانی و از مهمترین اندیشمندان اروپایی است. «مابعدالطبیعه اخلاق» اثر مهمی از اوست، که در سالهای پایانی سده هجدهم منتشر ساخت. کانت در این اثر، آزادی انسان را حقی فطری و همزاد او و به عنوان حقی بشری به رسمیت میشناسد. در نهایت وی که زاده سال 1724 بود، در سال 1804 میلادی درگذشت.
«اگر از انسان امید و خواب گرفته شود، بدبختترین موجود روی زمین میشود.»
«ایمانوئل کانت» در «کونیگسبرگ، آلمان» و در خانوادهای مسیحی زاده شد. در هشت سالگی به اصرار پدر به مدرسه کشیشی در زادگاهش رفت و در این مدرسه سخت و خشک مذهبی درس خواند و در بیست و سه سالگی پس از پایان تحصیلات به مدت نه سال به تدریس خصوصی و مطالعه علوم به طور شخصی پرداخت.
«اگر از انسان امید و خواب گرفته شود، بدبختترین موجود روی زمین میشود.»
سپس در سی و دو سالگی تدریس رسمی خود را در دانشگاه آغاز کرد. وی در این سالها کتابهایی در زمینه ریاضیات و دینامیک نوشت و منتشر کرد و پس از انتشار کتابهایی در زمینه «کیهانشناسی» به «فلسفه» روی آورد.
کانت در زندگی نظمی استثنایی داشت. در این مورد حتی به کنایه گفته میشود که مردم شهر ساعتهای خود را با قدم زدنهای روزانه کانت تنظیم میکردند. او در زندگی تفریح خاصی نداشت و زندگی زاهدانهای همراه با پیروی کامل از اخلاقیات را پی گرفته بود. او هیچگاه ازدواج نکرد و به مسافرتی هم نرفت. وظایفش به عنوان مدرس دانشگاه ایجاب میکرد که همه بخشهای فلسفه را درس دهد و سالهای متمادی توان فکری خود را صرف تدریس، انتشار کتابهای مختلف و مقالات کرد.
و سرانجام ایمانوئل کانت در دوازدهم فوریه 1804 میلادی و در سن 80 سالگی درگذشت. در مراسم تشییع جنازه او، مردم از شهرهای مختلف آلمان گرد آمدند تا به وی که استادی بزرگ بود، ادای دین کنند.
از آثار مهم وی میتوان به: «نقد عقل عملی»، «نقد قوه حکم»، «نقد عقل محض» که خودش میگوید: این کتاب محصول دوازده سال تفکر عمیق و جدی اوست و «مابعدالطبیعه اخلاق» اثر مهمی که در سالهای پایانی سده هجدهم منتشر ساخت. کانت در این اثر، آزادی انسان را حقی فطری و همزاد او و به عنوان حقی بشری به رسمیت میشناسد. تا آنجا که دین را نیز، بر انسان نمیدانست. این فلسفه او «انسانگرایی» یا «اومانیسم» نام دارد.
و اما آزادی به مفهوم کانتی آن، مادامی که با آزادی هر فرد دیگر، بتواند در چارچوب یک قانون عمومی برقرار باشد، تنها حق اولیهای است که به هر انسانی به دلیل انسان بودنش تعلق دارد. کانت همه دیگر اصلهای حقوق بشری مانند برابری و استقلال انسان را از همین اصل بنیادین آزادی مشتق میداند. او در فلسفه سیاسی خود، نه تنها آخرین پیوندهای میان اندیشه سیاسی دوران جدید و دورانهای پیش از آن را بهطور قطعی میگسلد، بلکه فراتر از آن، مفهوم «حق طبیعی» عصر روشنگری را به گونهای پیگیر رادیکالیزه میکند.
کانت از «هیوم» فیلسوف اسکاتلندی و از پیشروان مکتب تجربهگرایی تاثیر پذیری زیادی داشت و بر فلاسفه بعد از خود مانند «هگل» فیلسوف دیگر آلمانی نیز تاثیر زیادی بر جای گذاشت.
منبعها:
گوگل
ویکیپدیا
فیلسوفان بزرگ تاریخ
Things you can do from here:
- Subscribe to Radio Koocheh using Google Reader
- Get started using Google Reader to easily keep up with all your favorite sites